
S-a dat startul pentru inscrierile la a doua editie New Draft
Asociatia Control N cauta 12 autori de scenarii de lungmetraj care sa participe la a doua editie a rezidentei online de dezvoltare de scenarii New Draft, un proiect unic in spatiul romanesc, care se desfasoara in trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, intre lunile iulie si octombrie 2023.
New Draft este prima rezidenta de dezvoltare de scenarii de lunga durata, dedicata proiectelor din Romania si din Republica Moldova.
Prin cea de-a doua editie a rezidentei, organizatorii isi propun sa continue sa ofere un cadru de invatare flexibil, exclusiv online, pentru dezvoltarea unor proiecte cu potential, la inceput de drum. In urma procesului de lucru, sustinerea pitch-ului se va desfasura online, in fata producatorilor, in Bucuresti.
In acest demers, rezidenta isi doreste sa ajunga atat la absolventi de scoli de profil, cat si la autori din medii conexe care au un proiect de lungmetraj in faza incipienta pe care isi doresc sa il concretizeze.
Organizat de Control N si co-finantat de Asociatia Fondului Cultural National (AFCN), New Draft ofera, timp de trei luni, training asistat pentru dezvoltarea celor 12 scenarii de lungmetraj selectate. Echipa de traineri este alcatuita din: Massimiliano Narduli (scenarist si script advisor), Ana Agopian (scenarista si regizoare de film, consultanta de scenarii) si Craita Nanu (selectionera, curatoare de film si consultanta de scenarii).
Selectia New Draft urmareste ca fiecare editie a rezidentei sa se extinda spre o cat mai mare diversitate de genuri, astfel incat la final oferta de proiecte noi sa fie cat mai variata. Scopul central este acoperirea unui gol in industria cinematografica: spatiul dintre activitatea solitara de scriere a unui scenariu si pitch-ul lui in fata producatorilor.
Modelul de lucru presupune ca, periodic, participantii sa fie direct implicati in procesul de lectura si feedback al proiectelor colegilor. Astfel, New Draft are in vedere un dublu rezultat: sa genereze proiecte bine lucrate, dar si sa dezvolte o deprindere care e rar folosita in cinematografia autohtona – consultanta de scenarii.
„A fost surprinzatoare prima editie. Ne-am temut de online, eram spre finalul pandemiei si ne gandeam ca exista o suprasaturatie de a sta in fata unui ecran. Dar n-a fost deloc asa. In trei luni s-a creat un grup unit, cu o energie proprie, toti participantii erau extrem de implicati in proiectele celorlalti. Cred ca exista si un plus cu care am ramas dupa anii complicati din perioada pandemiei: ne-am dat seama cum ne putem folosi de online. In 2021 am avut participanti din Bucuresti, Cluj, Arad si Braila. De-abia astept noul grup si noua energie. Pentru ca, la astfel de workshop-uri, intotdeauna se formeaza o unitate de grup speciala care te ajuta in procesul lung si de multe ori anevoios al dezvoltarii de scenariu”, spune Ana Agopian, trainer New Draft.
Calendarul programului New Draft
Cele 12 proiecte vor fi impartite in trei grupe. Fiecare grupa va lucra cu un trainer.
Rezidenta va consta in trei sesiuni de lucru pe proiecte. Acestea vor fi impartite in intalniri in grup mare, grup restrans si one on one.
Prima sesiune: 11-14 iulie; A doua sesiune: 9-13 august; A treia sesiune: 9-13 septembrie; Pitch*: in perioada 18-28 octombrie.
Detalii aplicatie
New Draft nu percepe taxe de inscriere sau de participare.
Deadline: 20 mai 2023.
Detalii despre dosarul de aplicare si documentele necesare, dar si calendarul complet al proiectului pot fi consultate pe siteul Asociatiei Control N: https://www.controln.ro/asociatia-culturala/workshop-uri/new-draft/.
Cine sunt trainerii New Draft
Massimiliano Nardulli s-a nascut la Roma in 1976. Dupa ce a obtinut diploma in Arte si Stiinte Umaniste, s-a specializat in cinematografie. Din 2007 a lucrat ca director artistic, consultant si programator de scurtmetraje la mai multe festivaluri, printre care Festival européen du film court de Brest, (2008-2015), Arcipelago, (2008-2017), Biarritz Amérique Latine (2014-prezent), Internationale Kurzfilmtage Winterthur (2015-2017), Timishort, (2014-2018), NexT (2016-2018), ShorTS (2021-prezent).
Massimiliano este unul dintre creatorii TSFM (Talents Short Film Market) si este talent manager si responsabil al selectiei pentru Laboratorul European LIM (Less is More). A lucrat ca scenarist si script advisor pentru mai multe proiecte internationale si a co-creat atelierele de dezvoltare de scenarii Word-Frame,What’s The Story? si Fulgor Lab. In 2019 a castigat premiile Gopo si UCIN in calitate de compozitor, pentru muzica originala a filmului Charleston.
Ana Agopian a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti si European College of Liberal Arts (ECLA), Berlin. Preda cursuri de scenaristica la UNATC din anul 2009, in prezent fiind conferentiar universitar. Este membru fondator al Asociatiei Culturale ControlN, fiind implicata activ in proiectele organizatiei. In prezent sustine cursuri si workshop-uri de scenaristica (printre acestea s-au numarat LIM | Less is More: Creative Pre-Writing Workshop, Pustnik Screenwriters Residency si The Script Contest).
Ana a semnat, alaturi de Iulia Rugina si Oana Rasuceanu, mai multe scenarii de scurt si mediu metraj si trei lungmetraje – Love Building (2013), Alt Love Building (2014) si Breaking News (2017), cel din urma avand premiera la Festivalul International de Film Karlovy Vary (Competitie Oficiala) si fiind recompensat cu o Mentiune Speciala a Juriului pentru actrita Voica Oltean. In calitate de scenarist a colaborat, de asemenea, cu Media Pro Pictures si HBO Romania.
Craita Nanu este selectionera si curatoare de film in echipa Festivalului International de Film Transilvania. In 2019 a devenit consultanta de scenarii, formandu-se in cadrul Torino Film Lab, iar apoi a pus bazele programului New Draft impreuna cu Control N. In prezent isi foloseste experienta, imaginatia si workoholismul pentru a impaca selectia de film, cu consultanta de scenarii si cu dezvoltarea programului Ora de Cinema, proiect ce introduce filmul ca material didactic in licee.
Licentiata in jurnalism, cu un master in scenaristica (UNATC), Craita Nanu a inceput sa lucreze in 2002, pe platourile de filmare din studiourile MediaPRO, unde a lucrat mai intai in productie si asistenta regie (1st AD si 2nd AD) la productii nationale si internationale, apoi ca scenarist-sef si co-scenarist pentru seriale si mini-serii TV. Din 2012 a intrat pe zona de cinema independent, lucrand ca organizator de festivaluri (TIFF), workshopuri (Aristoteles Workshop), distributie film (Transilvania Film), PR si jurnalism cultural.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Lasa un comentariu