Tara cu cei mai fericiti copii din lume

Potrivit unui raport publicat de UNICEF, copiii olandezi sunt cei mai fericiti din lume.

Raportul s-a bazat pe bunastarea familiilor si, mai ales, pe relatia parinte-copil.

Care sunt secretele acestei realitati in secolul XXI?

Se pare ca relatia parintilor olandezi cu copiii lor este una foarte buna iar la scoala cei mici nu sunt supusi nici unei presiuni. Acestia au mai putine teme si mai mult timp pentru joaca decat majoritatea copiilor europeni.

Scolile olandeze nu pun foarte mare presiune pe copii pentru a invata iar acestia nu primesc teme pentru acasa in clasele primare, fiind incurajati sa invete cu placere.

Pana in clasa a V-a, copiilor li se fac teste de inteligenta pentru a observa ce ii caracterizeaza mai mult, astfel incat toate cunostintele sa fie canalizate spre acea zona iar liceul ales pentru continuarea studiilor sa fie in conformitate cu aptitudinile copilului.

S-a ajuns la concluzia potrivit careia copiii olandezi sunt fericiti deoarece si parintii, in special mamele, sunt foarte fericite si lipsite de griji.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Rotterdam, mamele olandeze nu sunt deloc depresive. Femeile olandeze sunt cel mai putin predispuse la depresie.

Exista o tendinta puternica pentru mame de a-si creste copiii sau de a-si lua o lunga perioada de timp liber de la serviciu dupa ce nasc copii, pentru a le oferi acestora toata atentia de care au nevoie.

Majoritatea tatilor muncesc mai putin, alegand variant part-time, ocupandu-si timpul liber cu copiii lor. De asemenea, tatii olandezi rezerva o zi pe saptamana exclusiv copiilor lor.

Se stie foarte bine ca dreptul copilului la libera exprimare exista in foarte multe tari, dar putini o practica. Ei bine, Olanda este una dintre putinele tari care pune accent foarte mare pe acest drept. Parerea copiilor chiar conteaza in orice aspect al vietii lor.

Este foarte geu de crezut pentru noi, dar in Olanda, copiii sunt cei care decid ceea ce se intampla in cadrul familiei. Uneori, parintii trebuie sa munceasca din greu pentru a indeplini toate cerintele copiilor si pentru a le oferi acestora tot ce isi doresc.

In Olanda se serbeaza o data pe saptamana “Ziua Bunicii” iar in acea zi bunicii au grija de nepotii lor pentru ca parintii sa-si dedice timp si relatiei lor. Daca parintii sunt fericiti, atunci si copiii acestora vor fi fericiti!

Parintii si copiii olandezi comunica foarte mult, despre aproape orice iar copiii nu au teama ca pot primi vreo pedeapsa in cazul in care au facut ceva gresit. De asemenea, copiii iau decizii cot la cot cu parintii.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


fb-share-icon0

Lasa un comentariu