
– interviu –
Valentin Ion Ceausescu este absolvent al Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti si doctorand in prezent al aceleeasi facultati.
In calitate de jurnalist cultural, a colaborat cu mai multe reviste reprezentative, printre care amintim: ”Accente Culturale”, ”Lectura”, ”Poesis International”, ”Tiuk!”, ”Revista de Povestiri”, ”Conta”.
In literatura, a debutat cu o povestire in volumul colectiv ”Fictiuni Reale”, editura Humanitas, 2013, coordonat de Florin Piersic Junior.
Din 2012 scrie despre carti la SemneBune.ro si din 2011, despre concerte metal/rock pe ”Let`s rock.ro”. Este implicat in diverse proiecte ale agentiei culturale ”AdLittera”.
In 2014 a publicat volumul ”La o tigara cu umbrele”, editura Karth/Herg Benet.
Great Fashion: Ce inseamna pentru tine a scrie despre carti?
Valentin Ion Ceausescu: A scrie despre o carte este, adeseori, o continuare fireasca a lecturii. Scrisul vine ca un dialog cu autorul, cu personajele, cu ideile din acea carte. Uneori scriu despre carti mai putin bagate in seama, mai putin cunoscute decat ar merita, cu speranta, naiva, ca poate cineva le va da o sansa si le va scoate din anonimat. O carte necitita e mai trista decat una criticata, fiindca cea de-a doua exista, este in mijlocul actiunii. Spunea Oscar Wilde, aproximativ, ca mai rau decat sa se vorbeasca despre tine este sa nu se vorbeasca despre tine. Asa e si cu cartile. Din pacate, in ultima vreme nu am mai scris atat de mult pe cat mi-as fi dorit, nici despre carti, nici in general, as zice ca din lipsa de timp, dar as minti, mai mult dintr-o oboseala crunta. Dar, ca sa nu divaghez, imi face placere sa scriu despre carti si in general nu imi place sa fac „raderi” cum se spune, nu e domeniul meu, sunt altii care si-au facut nume din a fi „rai”. Totusi, nici nu imi place sa laud o carte daca nu merita si in general spun si ce nu merge, ce scartaie, ce ar putea fi imbunatatit. Nu imi plac cronicile roz care nu spun nimic despre carte, dar nici cele care distrug. Trebuie un echilibru. Cred ca in lumea aceasta in care se publica mult si se citeste destul de putin e foarte important sa existe oameni care sa scrie cu bucurie, dar si cu responsabilitate, despre carti.
Cu semnebune.ro am incercat, in anii in care platforma a fost cea mai activa, sa cream o comunitate de oameni care scriu despre carti bine, fara parti-pris-uri, si de cititori care sunt deschisi si intra in dialog cu noi si cu cartile. Aici am invatat sa scriu despre carti, sa apreciez munca de scriitor, de redactor, am avut ocazia sa cunosc oameni care m-au ajutat in calatoria mea prin lume.
Great Fashion: Care este stilul tau preferat in literatura: povestire, recenzie, roman?
Valentin Ion Ceausescu: Imi place literatura de toate felurile atata timp cat spune ceva despre lume, ceva despre om, despre natura, animale, orice, ceva ce nu stiam sau nu observasem. O carte buna, adevarata nu te lasa rece, un poem bun il simti cu tot corpul. Totusi, romanul si poezia sunt preferate, dar citesc cu placere eseuri, carti despre religie, stiinta, muzica, sunt un devorator de jurnale, memorii, interviuri. Daca imi place un autor citesc tot ce a scris, caut interviuri cu el, nu ma las pana nu inteleg de ce imi place sau ce anume imi transmite. Cartile sunt importante pentru mine, nu ma vad traind intr-o lume fara ele si, chiar daca pare ca ma alint, o zi fara o pagina citita e mai trista.
Great Fashion: Esti pasionat de concertele metal/rock. Care tip de literatura se impaca cu acest gen de muzica?
Valentin Ion Ceausescu: Muzica rock/metal este o alta pasiune mai veche a mea. Imi dau seama acum ca se face mai bine de un deceniu de cand scriu recenzii de albume si de concerte pentru letsrock.ro, unde am noroc de o echipa de profesionisti cu care sunt bun prieten si cu care pot imparti aceasta pasiune. Cred ca orice carte buna se potriveste cu acest gen, fiindca in general trupele adevarate scriu piese cu versuri in care se inspira si din marile carti. Nu prea exista trupe bune care sa nu intre in dialog cu marea literatura, cu marile idei, care sa nu aduca uneori chiar tributuri marilor scriitori. Sa ne gandim doar la nume precum J.RR. Tolkien, E.A. Poe, H.P. Lovecraft, Ch. Dickens, Mark Twain, poetii romantici si simbolisti, filosofii antici care au inspirat zeci de trupe. In general ascultatorii de rock/metal sunt si cititori. Poezia, prin natura ei, merge cel mai bine mana in mana cu muzica, dar la fel si romanele, eseurile, chiar si cartile de stiinta. Deseori citesc in timp ce ascult muzica si in mintea mea se creeaza legaturi intime intre autori si trupe. De exemplu il asociez pe Salman Rushdie cu Tiamat, pe Borges cu Dark Tranquility, pe Haruki Murakami cu Alcest sau, mai nou, pe Matei Visniec cu Deafheaven. Nu incercati sa cautati legaturi intre autori si trupe, ele exista doar pentru mine, asa cum cred ca oricine poate avea astfel de afinitati.
Foto: © Valentin Ion Ceausescu
Un interviu realizat de Great Fashion. Orice utilizare a continutului acestui interviu presupune citarea sursei si necesita obtinerea acordului prealabil, in scris, din partea Great Fashion.
Toate drepturile rezervate © Great Fashion 2022
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Lasa un comentariu