
Asociación Socio-Cultural Romanati, din El Ejido, Almeria, organizatie cu personalitate juridica spaniola, reprezinta un reper cultural identitar pentru comunitatea romanilor din Andalucia, Spania.
Obiectivul esential il reprezinta cercetarea, cunoasterea si popularizarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic si spiritual al rezidentilor romani, diversitatea prin identitate si continuitate socio-culturala, faciliteaza schimburi culturale si dialogul social intre romanii din provincie si integrarea acestora fara a-si uita originile.
Principalul proiect este Centrul Cultural La Tierra Tracia din El Ejido, Almeria, singurul centru cultural activ din Regiunea Andalucia, Spania (peste 50 evenimente culturale, educationale si sociale realizate in ultimul an), s-a constituit ca un centru educational-cultural si o platforma de expunere a artistilor si creatorilor romani in dorinta de a facilita intalnirea acestora cu publicul larg iar prin activitatile sale a coagulat comunitatea romaneasca din zona si a devenit un punct de referinta in relatiile intracomunitare cat si cu publicul spaniol.
Centrul Cultural La Tierra Tracia aduna intr-un singur loc o biblioteca “El Libro Rumano”, o sala de expozitie pictura, etnografie, folclor, gastronomie, costume populare, ceramica, artizanat, librarie cu carte romaneasca, ateliere creatie si sezatori, limba romana si lectura copii pentru a transmite mai pertinent ideea genealogiei si continuitatii poporului roman, alt obiectiv major urmarit de noi fiind si acela legat de participarea in cadrul unui interschimb cultural al rezidentilor din Spania proveniti din Balcani si tari vecine cu Romania.
In cadrul Centrului, functioneaza o Biblioteca romaneasca, cu numele „El Libro Rumano”, constituita in urma cu 2 ani.
De asemenea, proiectele socio-culturale „Citeste romaneste, gandeste romaneste, traieste si simte romaneste“ si „Cultura populara si mestesugurile traditionale – punti de legatura pentru romanii din Andalucia“ au fost demarate inca din luna decembrie a anului 2018, fiind puse in practica prin participarea la diverse targuri de carte, evenimente, prezentari dar si prin seria de intalniri saptamanale interculturale „Noche Temática Intercultural”.
Asadar, 50 de seri tematice saptamanale desfasurate, 40 invitati speciali, 500 persoane participante directe la activitati, membrii activi inclusiv cetateni spanioli (de exemplu, secretarul literar centru este scriitor spaniol), realizate cu fonduri proprii, implicare voluntara a membrilor si sustinatorilor sunt un mod concret in pastrarea si afirmarea identitatii, promovarea la nivel european a imaginii si valorilor comunitatii romanesti din Andalucia si intarirea legaturilor dintre Romania si Spania.
Din luna iunie 2020, au fost realizate noi initiative si provocari in mass media romanesti din diaspora:
– Publicatia Romani in Andalucía, Frati de grai, frati de trai, primul ziar destinat comunitatii romanesti din Comunitatea Andalucía, Spania.
– Emisiunea Radical din Escu cu Mircea G. Florescu si seria de interviuri din cadrul emisiunii, axate pe romanii din afara granitelor si organizatii ale diasporei romanesti dar urmaresc si situatia romanilor din tara dorind sa creeze o punte de legatura intre toti romanii.
Totodata, Radical din Escu propune publicului vorbitor de castiliana o prezentare a comunitatii romanesti, a valorilor acesteia si relatiile stabile interculturale ale rezidentilor din Spania prin realizarea in limba spaniola de programe dedicate cu participarea si moderarea secretarului literar al centrului, scriitorul Juan Gómez Alcaide si Andreea Constantinescu, redactor al ziarului Romani in Andalucía.
– Evenimentele “Traditii romanesti”. O noua punte de legatura pentru toti romanii. Pentru ca jumatate din numarul total al romanilor traiesc in afara granitelor tarii. Diaspora romana reprezinta, asadar, un imens capital uman, intelectual si economic romanesc.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Lasa un comentariu