Vocile Diasporei. Revista “Orient Romanesc” (Beirut, Liban)

In Liban exista o comunitate romaneasca mica de aproximativ 1200 de persoane, uniti in jurul Ambasadei romane din Beirut si a Asociatiei Romania Levant, care a fost infiintata in anul 2010.

Din anul 2015, Anca Cheaito, profesor de limba franceza la un liceu din Beirut, este presedinta acestei asociatii care promoveaza limba, cultura, traditiile si obiceiurile romanesti.

Domnia sa reprezinta, simbolic, sufletul romanesc in acest spatiu oriental. S-a nascut la Iasi, unde a urmat cursurile Facultatii de Limbi Straine a Universitatii Al. I. Cuza. In prezent, locuieste in Liban, de 33 de ani, unde preda si limba romana pentru elevii ei libanezi si pentru copiii comunitatii romanesti din Liban.

Povestea revistei culturale, Orient Romanesc (orientromanesc.ro) incepe in decembrie 2017, cand profesoara Anca Cheaito a fondat aceasta minunata revista a comunitatii romanesti din Liban, recunoscuta de Ambasada Romaniei in Liban si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei.

Cu un colectiv mic de redactie, dar cu multa daruire si perseverenta, revista a reusit in timp sa isi castige un prestigiu profesional cert, prin calitatea articolelor publicate si a colaboratorilor sai.

“Revista noastra nu se vinde, se daruieste si cea mai mare bucurie a noastra este sa vedem ca e citita de romani oriunde s-ar afla” ne-a declarant cu lacrimi in ochi, intr-un interviu acordat siteului nostru.

Orient Romanesc este o publicatie care promoveaza, trimestrial, Romania si cultura romaneasca in acest spatiu geografic, incurajand mult dialogul intercultural.

In prezent, este o revista culturala de prestigiu, de limba, cultura, istorie si civilizatie romaneasca in Beirut (Liban). O revista a artelor, a diversitatii lingvistice si a dialogului intercultural, cu voci diferite, din Romania si diaspora.

Numarul din luna martie al revistei poate fi citit online, gratuit, aici:

http://orientromanesc.ro/2022/03/10/revista-orient-romanesc-din-luna-martie-2022/

Numarul din luna iunie 2022 poate fi citit online, gratuit, aici:

http://orientromanesc.ro/2022/06/05/revista-orient-romanesc-din-luna-iunie-2022/

Pe scurt, Orient Romanesc  este o  revista culturala care merita sincere felicitari si multumiri!

Multumirile noastre, ale romanilor, doamnei Anca Cheaito, care implineste glasul romanesc in Liban si realizeaza cu daruire si har aceasta minunata revista!

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

fb-share-icon0

Lasa un comentariu